A képzelet ereje - Időnekem

A képzelet ereje

Itt a nyár, ami egy kicsit elfeledteti velünk, hogy majd egy éve négy fal közé vagyunk zárva a vírus miatt. Mindenki másként élte meg ezt az időszakot és más megküzdési stratégiákat alakított ki, mégis ami közös, hogy sokan belefáradtak. Miként lesz ebből megújulás? Nem csupán a tavasz nyiladozik, de lazulnak a szigorú szabályok is. Azonban ezek csak külső keretek. Mert a valódi szabadságunk megélése belülről fakad. Nyitni….nyiladozni….megnyitni…kitárni a belső világunkat kéne és ez minden élethelyzetre és minden nehézségre igaz. De hogyan? Kérdezhettek vissza….Hát kapcsolódj a tavaszhoz, gondold át, hogy mi volt a legnehezebb az elmúlt időszakban és találj olyan tevékenységet, ami ezt ellensúlyozza.

Talán ezben a beszűkült időszakban nehéz elhinni, hogy az élet, a mindennapok mennyi mindent rejtegetnek számunkra. Esetleg csak a szürke oldalát látod, hogy fárasztó, embert próbáló, amiben benne vagyunk egy éve. Mégis ha felül tudsz emelkedni rajta, mert az élet sokkal gazdagabb, mint amit megélünk belőle, az már jó. Érdemes túl látni ezen az időszakon és számba venni, mi a legtöbb, amit kihozhatsz belőle. Biztos vagyok benne, hogy számtalan pozitív hozadéka is lehet, ami túlmutat a víruson, ami meghatározta a napjainkat. Még az újévi fogadalmaidat is elő veheted, porold le őket és valósítd meg most és veregesd meg a válad, hogy idáig eljutottál. Persze mindig vannak szorongató gondolatok, hogy mit miért tettél rosszul, adj nekik szárnyat és enged el őket.

A képzelet erejével vizualizálhatod azt a helyzetet amire vágysz, a legoptimistább esetben, minden apró részletével együtt képzeld el és, akár egy nagy fehér papira alkosd meg. Le is rajzolhatod, hogy mindazt, ami benned van, képé formáld magad számára. Főleg ha úgy éled meg, hogy tornyosulnak előtted az akadályok. Ez utóbbiakra Tekints úgy, mint amiből tanulni tudsz. De ne bajlódj azzal, hogy tökéletes legyen. Csupán arra figyelj, hogy minden részlete annak, amit elképzeltél rajta legyen a papíron. Dédelgesd magadban az álmaid és ne enged el őket, akkor sem, ha jelenlegi helyzetben ez olyan egyszerű lenne. De látnod kell, hogy fölé tudsz-e emelkedni. Mindez kicsit olyan, mintha egy hegyet akarnál megmászni, de még csak az alján állsz és morfondírozol, hogy képes vagy-e rá. A vizualizáció abban segít, hogy lesz egy belső képed, ami veled marad a kételyek idején is és rengeteg erőt és reményt fog adni.
Hiszek abban, hogy ez az embert próbáló időszaknak, számos olyan pozitív hozadéka lehet számunkra, ami túlmutat önmagán. Állj meg egy pillanatra és gondolod át, hogy mi kell ahhoz, hogy a te életedben ez így legyen.

Torda Kata

pszichodramatikus és művészetterapeuta

Kép: saját alkotás