A tökéletlenség ajándéka - Időnekem

A tökéletlenség ajándéka

Az egyik kedvenc írom Brené Brown nagysikerű könyvében: „A tökéletlenség ajándéka”, egy külön fejezetet szentel annak, hogy miként változott élete során a viszonya az alkotáshoz. Saját történetéből megérlelt felismerései, a következő gondolatokban foglalhatók össze:
1) A gyermekek legfőbb tevékenysége, önkifejezésük legfőbb formája: a játék, az alkotás, a festés, a rajzolás, az építés, stb. Az alkotás képessége minden gyermek jellemzője. Ha viszont minden gyermekben meg van az alkotó kedv, akkor bennünk felnőttekben is jelen van. Minden ember képes kreatív módon látni a világot, túllépni a megszokott kereteken, összefüggéseket keresni látszólag nem összefüggő dolgok között, formálni és alakítani a körülötte lévő világot. A kérdés, tehát nem az, hogy kreatívak vagyunk-e, ha nem, hogy mi mindenben vagyunk azok és miért nem éljük azt, ami alapvetően hozzánk tartozik.
2) A „nem vagyok az a kreatív típus” leginkább kifogás. Nincs olyan, hogy valaki kreatív, valaki meg nem. Csak olyan emberek léteznek, akik használják a kreatív oldalukat, tudatosan megélve a mindennapokba, és olyanok, akik nem. A nem használt kreativitás azonban nem tűnik csak úgy el. Bennünk él és dolgozik egészen addig, míg kifejezésre nem talál, még ha teljesen el is folytjuk.
3) A „nincs erre időm” ellenszere a tudatosság. Ha úgy tekintünk a kreativitásra, mint egy luxusra, vagy olyan valamire, amit a felesleges időnkben űzünk, akkor sosem foguk feléleszteni magunkban. Ha azonban valami értékeset akarunk csinálni, akkor művészetekkel kell foglalkozni: írni, rajzolni, firkálni, festeni, fényképalbumot, vagy kollázst készíteni, fotózni, szobrászkodni, táncolni, dekorálni, énekelni. Mindegy mit, mert mindaddig, amíg alkotunk, értelmes dolgot csinálunk.
4) Mindenkit a saját „szemüvegén” keresztül lehet megérteni, hogy miként szemléli önmagát és a körülötte lévő világot. Egyediségünk alkotások által kifejezésre juthat. Ha csak azt nézzük, hogy hányféle módja van, például az anya-gyermekkel ábrázolásnak, Minden alkotó ezt a közkedvelt témát a saját magán átszűrve jeleníti meg különböző technikai eszközökkel. Ami azt is jelenti, hogy az alkotáson keresztül a saját lelkünk fejezi ki magát.

Tordaa Kata pszichodramatikus és művészetterapeuta
Kép: saját alkotás

Brené Brown könyvét meg itt találod