Alkotás és szenvedély - Időnekem

Alkotás és szenvedély

Ki ne vágyna arra, hogy legyen egy olyan tevékenység az életében, amit szenvedéllyel űz. Ami során teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarja, pusztán önmagáért.

Mindannyian átéltünk már olyan pillanatokat, amikor azt érezzük, hogy nem ismeretlen erők taszigálnak minket ide-oda, hanem mi magunk irányítjuk a cselekedeteinket, saját sorsunk urai vagyunk. Az ilyen ritka alkalmakkor szinte átszellemülünk, olyan gyönyörűséget érzünk, mely mérföldkő lesz az emlékeinkben és azt súgja, mindig ilyennek kellene lenni az életnek. Ez az érzés az, amit tökéletes élménynek hívunk.

Egy biztos, minden igazán élvezetes tevékenységhez szükséges egy kis szenvedély. De vajon erre az érzelemre várni kell, amíg ránk talál, és csak úgy megtörténik velünk, vagy építhető?

Fölfedezésem a saját utamon, – ahogy részévé tettem az alkotást az életemnek -, hogy a tökéletes élmény és a hozzá kapcsolódó, kibontakozó szenvedély nem csak úgy megtörténik velünk és nincs összefüggésben a szerencsével és a véletlennel sem. És nem is külső eseményektől függ, sokkal inkább attól, hogy értelmezzük azokat mi magunk, hogy mit gondolunk arról, ami történik velünk. Hogy az életünket jobbá tegyük az élményeinket kell jobbá tenni.

Hitünk, mint mindenben, ebben is befolyásolja életünk alakulását. Ha hiszünk benne, hogy a szenvedély egy fejleszthető terület a mindennapokban, – ellentétben azokkal, akik szerint egy rajtunk kívül eső, minket véletlenek folytán megtaláló jelenség,- valószinüleg be fogjuk bizonyítani az igazunkat.

A szenvedély megtalálásával kapcsolatban sajnos nem igazán működik a „szerelem első látásra”, folyamatos önismerettel és tapasztalat szerzéssel lehet csak rátalálni. Ha az önmagért való alkotást részévé tesszük a mindennapjainknak, nagy valószínűséggel részünk lesz tökéletes pillanatokban és rajta keresztül a szenvedélyt is megismerjük.

A változás az elmében kezdődik, a képzeletben, hogy elhisszük, az alkotás az életünk részévé válhat. Aztán minden nap adott a lehetőség, hogy elgondolkozzunk, mit tehetünk azért, hogy elinduljunk ezen az úton.

Torda Kata
pszichodramatikus és művészetterapeuta

Felhasznált irodalom: Csíkszentmihályi Mihály: Flow, Az áramlat, A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2010

Mindenkiben ott van a lehetőség, hogy felfedezze az alkotás világát.

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnéd megkapni az ALKOTÁS ÉS ÖNISMERET E-BOOKot és értesítést kapni a legrissebb blogbejegyzésekről, az Időnekem Stúdió eseményiről.

Alkoss, itt az idő!