Alkotás mint szeretetnyelv - Időnekem

Alkotás mint szeretetnyelv

„A világ mindig gyönyörű, nem azért mintha az volna, hanem mert én úgy látom” mondja Hrabal. Hogy miként tekintünk a körülöttünk lévő dolgokra és benne önmagunkra, nagyban befolyásolja azt, hogy miként érezzük magunkat a bőrünkben. Téged mennyire taglóz le a folyamatos pörgés a mindennapokban, az állandóan rádzúduló inger áradat és feladat dömping, hogy mindig tenni kell valamit, hogy nincs idő megállni és megélni a pillanatokat a maga teljességükben? Csendet teremteni kívül és belül, megmerítkezni egy olyan tevékenységben, ami segít visszatalálni önmagadhoz és hosszú távon ápolja a lelked?

Az önszeretet szorosan összefügg azzal, hogy menyire figyelünk rá, hogy ápoljuk a lelkünk. Ha szeretjük önmagunk, akkor észre fogjuk venni azokat a lehetőségeket, amik segítenek egyensúlyban maradni. Például önmagunkkal töltött idővel, aminek számtalan előnye van. Letisztulhat minden bennünk, rendet tehetünk gondolatainkban, töltődhetünk és segít megélni a pillanatokat. Az énidő lehetőséget nyújt önmagunk fejlesztésére, önismeretünk mélyítésére is. Időt biztosít arra, hogy mélyebben elgondolkozzunk egyes dolgokon, hogy mire vágyunk igazán, legyen az akár egy nyugtató zene, vagy festés, alkotás. Ha időt fordítunk magunkra boldogabbak és elégedettebbek leszünk. Ha nem tudod miként kezdj bele, egyszerűen nyisd ki a naptárad és minden héten jelölj ki néhány órát, amikor nem rohansz sehova, amikor magaddal vagy és kezdj el alkotni akár. Legyen az alkotás szeretet nyelv számodra önmagad felé.

Mindannyian másként mutatjuk ki a szeretetünket. Az öt szeretetnyelvet az amerikai Gary Chapman alkotta meg: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Lényege, hogy mindannyian másként szeretünk szeretetet adni és, ha megismerjük egymás szeretetnyelvét, akkor közelebb kerülhetünk egymáshoz. Hiszen érzékletesebben tudjuk kifejezni mások számára, hogy mennyire fontosak számunkra. Mindez így működik saját magunkkal is. Az alkotás válhat egy elsődleges szeretetnyelvé számunkra, melynek segítségével leghatékonyabban gondoskodhatunk a saját lelkünk ápolásáról. A minőségi énidőnk egyik meghatározó tényezője lehet, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mivel tudunk saját magunknak örömet okozni. Szeresd magad alkotáson keresztül.

Torda Kata pszichodramatikus és művészetterapeuta

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv, egymásra hangolódva pedig itt találod

kép: saját alkotás