Ha még nem alkotsz, és nehezen ülnél neki egy fehér papírnak, mert nem is tudod mit festhetnél, rajzolhatnál rá, akkor ez egy könnyű felvezető lehet számodra. Ismered a felnőtt színezők világát? Sokszor elfeledett emlékeink között vannak, hogy gyermekként mit is jelentett számunkra a színezés, marokra fogott ceruzával satírozni egy papíron. A gyermekek nem véletlenül rajzolnak, így fejezik ki önmagukat, mert még nincsenek szavaik az élményiek megfogalmazására. Egyszerűen csak élvezik, hogy nyomott hagynak a papíron. Miközben motorikus képességeiket is fejlesztik. A vonaltól vonalig való színezéssel pedig, hogy kitöltsék a teret, a keretek, énhatárok fontosságát sajátítják el. Egy felnőtt számára a színezés már teljesen mást jelenthet: kikapcsolódást, a gondolatok lecsendesítését, feszültségoldást, egy meditatív állapotban való megpihenést, vagy akár gyermekekkel való közös kreatívkodást. A felnőtt színezők használata végtelenül egyszerű, ebben áll sikerüknek titka.

Felnőtt színezőket itt találasz

Persze, ha nem szereted a monotonitást, vagy valami töbre vágysz, akkor a színezők világa nem neked való. De így is kipróbálhatod, milyen is a satírozás élménye anélkül, hogy bármilyen formát hoznál létre a papíron: egy madarat, fát, hegyeket, vagy akár alakokat. A satírozás és a színekkel való játék művészek által is alkalmazottak. Össze is gyűjtöttem neked néhány példát, amit lejebb megtalálsz. Próbáld ki: vegyél elő egy fehér papírt és vigyél fel színeket rá, ami tükröz téged, az éppen aktuális hangulatodat, vagy egyszerűen játsz a színekkel, hogy szerinted melyik passzol melyikhez. A hatás ugyan az lesz, mint a színezőknél. Nagyon jó élmény belefeledkezni egy ilyen játékba.

Joan Mitchell, aki művészként ezt a satírozós módszert alkalmazza, ezt akár te is kipróbálhatod. Vegyél néhány szeruzát  vagy akár zsirkrtétát magadhoz és próbáld ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torda Kata pszichodramatikus és művészetterapeuta