Felnőtt színezők világa - Időnekem

Felnőtt színezők világa

Ha még nem alkotsz, és nehezen ülnél neki egy fehér papírnak, mert nem is tudod mit festhetnél, rajzolhatnál rá, akkor ez egy könnyű felvezető lehet számodra. Ismered a felnőtt színezők világát? Sokszor elfeledett emlékeink között vannak, hogy gyermekként mit is jelentett számunkra a színezés, marokra fogott ceruzával satírozni egy papíron. A gyermekek nem véletlenül rajzolnak, így fejezik ki önmagukat, mert még nincsenek szavaik az élményiek megfogalmazására. Egyszerűen csak élvezik, hogy nyomott hagynak a papíron. Miközben motorikus képességeiket is fejlesztik. A vonaltól vonalig való színezéssel pedig, hogy kitöltsék a teret, a keretek, énhatárok fontosságát sajátítják el. Egy felnőtt számára a színezés már teljesen mást jelenthet: kikapcsolódást, a gondolatok lecsendesítését, feszültségoldást, egy meditatív állapotban való megpihenést, vagy akár gyermekekkel való közös kreatívkodást. A felnőtt színezők használata végtelenül egyszerű, ebben áll sikerüknek titka.

Felnőtt színezőket itt találasz

Persze, ha nem szereted a monotonitást, vagy valami töbre vágysz, akkor a színezők világa nem neked való. De így is kipróbálhatod, milyen is a satírozás élménye anélkül, hogy bármilyen formát hoznál létre a papíron: egy madarat, fát, hegyeket, vagy akár alakokat. A satírozás és a színekkel való játék művészek által is alkalmazottak. Össze is gyűjtöttem neked néhány példát, amit lejebb megtalálsz. Próbáld ki: vegyél elő egy fehér papírt és vigyél fel színeket rá, ami tükröz téged, az éppen aktuális hangulatodat, vagy egyszerűen játsz a színekkel, hogy szerinted melyik passzol melyikhez. A hatás ugyan az lesz, mint a színezőknél. Nagyon jó élmény belefeledkezni egy ilyen játékba.

Joan Mitchell, aki művészként ezt a satírozós módszert alkalmazza, ezt akár te is kipróbálhatod. Vegyél néhány szeruzát  vagy akár zsirkrtétát magadhoz és próbáld ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torda Kata pszichodramatikus és művészetterapeuta