„Az élet olyan, mint egy absztrakt festmény. Ránézel, és azt mondod, kusza homály az egész. De, ha jobban megnézed, rácsodálkozol, megfigyeled és, még a képzelőerődet is előveszed: az élet sokkal, de sokkal többet adhat neked, mint amit elsőre reméltél.”

Sokan, ha nem is kusza homálynak, de értetlenül állnak egy absztrakt festmény előtt. Nem találnak benne mondanivalót: egy fát, egy széket, dombokat, felhőket, bármit, ami ismerős, ami megfogható és könnyen befogadható. Így rögtön értetlenkednek: „mi ez?, „ezek csak foltok, ilyet én is tudok csinálni”. Pedig pont ez a lényeg, absztrak művészet maga mögött hagyta a hétköznapi tárgyak, formák és jelenségek világát és így teljesen más üzenete van ezeknek a képeknek. Az absztrakt képek nem csak a művészeknek ad nagyobb teret, de a nézőkből is mélyebb és összetetteb érzelmeket csalogat elő.

Egy mendemonda szerint, az absztrakt művészet megszületését egy véletlennek köszönhetjük. 1908-ban, egy napon gondolataiban elmerülve lépett be saját műtermébe Vaszilij Kandinszkij. Felemelve fejét egy gyönyörű képet pillantott meg. Döbbenten bámulta a festményt, amelyen egyetlen azonosítható tárgy nem volt, csak színek és foltok harmonikus együttese. Egy idő után felismerte, hogy saját alkotását bámulja, amely oldalára fordítva állt a festőállványon. Állítása szerint egyszeriben megvilágosodott, hogy a tárgyiasságot száműznie kell a festményeiről, mert az csak csökkenti a festői hatást.

Engem lenyűgöznek az absztrakt festmények: ahogy a fények, a színek, a formák játékosan összehangolódnak egy képé. Azok állnak hozzám közelebb, amelyeket harmonikusnak látok, hisz a mindennapokban is fontos számomra az egyensúly megtartása. Nem keresem absztraktban feltétlenül a mondanivalót. Számomra nincs szükség „könnyen érthető” tárgyakra, hogy egy kép megérintsen. Elegendő, hogy jó ránézni, belefeledkezni, rácsodálkozni és megőrizni magamban.

Összegyűjtöttem néhány olyan képet, amelyek engem megfogotak.

 

Anne Sophie

 

Kristin Reger

Helen Frankenthaler

 

Dara Otts

 

Viki How

 

Torda Kata művészetterapeuta és pszichodramatikus