Kata világa / Megint Karácsony? Ne már! - Időnekem

Kata világa / Megint Karácsony? Ne már!

Megint Karácsony? Ne már!
Öt hét múlva itt a Karácsony…
A héten több találkozásom is volt és persze szóba jöttek az elkövetkező Ünnepek.
„Te várod? De jó neked! Nekem sem kedvem, sem időm vele foglalkozni, nincs még karácsonyi hangulatom, majd talán…”

Szóval a barátok között kisebb „felmérést készítettem”, hogy érlelődik-e bennük a karácsonyi hangulat és mitől várják, hogy legyen:

  • Vannak, akik: abban bíznak, majd csak túl lesznek valahogy a Karácsonyon is, mert valahogy mindig volt eddig is. Ez a nap is olyan, mint a többi, csak ne legyen veszekedés, de ne várjunk tőle túl sokat, mert akkor nem fogunk csalódni. Már a gyermekek is kinőttek az angyalkákból, nekünk felnőtteknek meg minek. Mi már tudjuk, hogy „mi a dörgés az életben”, tele van nehézséggel, minek örüljünk?
    Jó persze készülődni azért kell, és majd csak megjön “az bizonyos” karácsonyi hangulat is hozzá, de az sem baj, ha nem. Majd persze mindent az utolsó pillanatban, hisz nincs se kedv, se idő, pedig milyen jó lenne, végre nem kapkodva, hanem valóban békésen megélni.

Ilyenkor, ha tovább kérdezgetünk: azért előjön, ami annyira ott van mindannyiunk lelkében, hogy milyennek is szeretnénk a Karácsonyt, hogy de jó is lenne, ha ilyen és ilyen lenne és bizony volt is, amikor így és így volt. És de jó is volt. Vannak emlékek, pillanatok elmúlt Ünnepekről, amik ott élnek bennünk, amik táplálják a reményt, hogy talán valóban meghitt, békés, varázslatos lesz ez a mostani Karácsony is.

  • Aztán vannak olyanok: akiknek szintén 24 órából állnak a napjaik, de mégis valahogy találnak időt, egy 25. órát, hogy készülődjenek. Ők már az Adventi időszakot is várják, és már most keresik a módját a Karácsonyra való hangolódásra. Nem, szó sincs róla, hogy tökéletesek lennének, vagy bármiben különlegesek, hanem azt gondolják, hogy a karácsonyi hangulat nem csak „úgy lesz”, hanem teremtődik, mi is kellünk hozzá.

Így össze szedtem nektek, néhány barátoktól ellesett ötletet, amit már most kipróbálhatok, hogy segítsen benneteket ráhangolódni az elkövetkező Ünnepekre:

1. Közösségi adventi koszorú készítés:
Az adventi koszorú annyira hozzá tartozik a Karácsonyra való várakozáshoz és mennyivel jobb ha nem veszünk egyet, hanem mi magunk készítjük. Ennél már csak az lehet jobb ötlet, ha páran –mivel számos alapanyagot kell hozzá beszerezni- összefogunk, mondjuk anyukák egy közösségi alkalmat szervezve.

2. Cselekedjünk jót:
Ismerek olyanokat, akik szeretnék a másokra való figyelést Adventban a saját családjukban erősíteni. Így tudatosan „gyűjtik” a jócselekedeteket, persze gyermekekkel. Egy egyszerű rituálét is kitaláltak hozzá. A nap végén számba veszik, mindenki jócselekedetét a családban és egy kifejezetten erre készített díszes üvegcsében egy fenyő tűlevelét helyezik el, minden egyes másokért tett jócselekedet után. Nekem nagyon tetszik, ha így készülünk a Karácsonyra.

3. Tegyünk ki fényeket:
Különböző karácsonyi fények annyira hozzá tartoznak az Ünnepekhez. Gyertyák, mécsesek mindenkinél vannak otthon. Tegyünk hozzájuk valami apró zöldet, karácsonyi díszítést, de leginkább használjuk őket, akár nap mint nap, meghittséget varázsolva otthonunkba.

4. Karácsonyi hangolódó:
Kezdjünk el írni egy listát, de ne csak a teendőkkel, amiket mindenképpen meg kell csinálnunk, hogy mindennel kész legyünk az Ünnepekre. Minden, olyan ötlet jó, ami segít nekünk abban, hogy megjöjjön “az bizonyos” karácsonyi hangulatunk. Szerintem végtelenül leleményes tud ebben mindenki lenni, hogy mire is vágyik, hogy mi is segítene neki, hogy ráhangolódjon ez év Karácsonyára. Szóval ragadjunk tollat és írjunk egy listát. Az Ünnepek rólunk szólnak.

5. Elmaradt találkozások:
Egész évben rohantunk, egyik feladat a másik után. Kapcsolataink között, számos olyan van, akikkel már régóta beszéltünk, vagy találkoztunk, mindig konstatálva, hogy „de jó is lenne valamikor össze futni” és beszélgetni egy jót. Vegyük számba őket és találjunk rá módot, hogy valamilyen formában még ebben az évben, Ünnepek előtt megerősítsük ezeket a kapcsolatainkat.

Szóval, hangolódjunk, készülődjünk, öt hét múlva itt a Karácsony

Mikor, ha nem most?!

 

Torda Kata az Időnekem Stúdió megálmodója

Torda Kata
az Időnekem Stúdió megálmodója