Mert egyedi vagy - Időnekem

Mert egyedi vagy

A legkedvesebb filmemben – „Hétköznapi mennyország” a címe – van egy jelenet, amit nagyon szeretek. A híres karmester visszatért a gyermekkora színterére, majd ott átveszi a falú kórusának vezetését. A kedvenc jelenetemben leül a zongorához és a kottatartóra kiteszi a kórustagok fényképét. Majd improvizációba kezd: hangok és dallamok segítségével megpróbálja visszaadni a személyiségük legfőbb jellemzőit.

Ez a jelenet nem csak arról szól, hogy mindenkinek meg kell találnia a saját dallamát, ami csak rá jellemző. Hanem arról is, hogy ha kórusban éneklünk, az összhangzás mellett, meg kell tartanunk az egyéniségünket. És hát persze a filmnek a legfőbb üzenete, amit a karmester mond ki, hogy olyan zenét kell komponálni, ami megnyitja az emberek szívét.

Pontosan így, mindenkinek fel kell fedeznie a saját személyiségét, hogy mitől válik egyedivé, mi az ami csak rá jellemző. A mai uniformizált világunkban ellentmondó üzeneteket hangoztatnak. Egyrészt „ne tünj ki” vagy, „ne lógj ki a sorból”, ellentétben azzal, hogy „légy önmagad”. Pedig mindenki saját, csak rá jellemző tulajdonságok egyvelege, aki képes arra, hogy megvalósítsa önmagát és folyamatosan növekedjen.

Egy önismereti útnak, talán legfontosabb célja, hogy felfedezd és éld meg a saját egyediségedet, azoknak a tulajdonságoknak az egyvelegét, amik csak rád jellemzőek. Érdemes ízlelgetni és közel engedni magadhoz, hogy „még egy fán sem nő egyforma két levél”. Az Időnekem Stúdió egyik workshop-ján az volt a feladat, hogy mindenki fessen egy fát, ami csak rá jellemző. Bár várható, mégis hihetetlen mindig, hogy mennyire különbözőek lettek a fák: a törzsük, a lombozatuk, a színeik, a leveleik. Mindenki a saját fáját alkotta meg, ami csak rá jellemző, persze a jelenben, az „itt és most”-ban.

Az említett filmbeli karmester legfőbb céljával nagyon tudok azonosulni, hogy olyan zenét komponáljon ami megnyitja az emberek szívét. Kapcsolódva hozzá viszont kiegészítem, hogy az Időnekem legfőbb célja, hogy segítsen tudatosulni, hogy mindenki egy és megismételhetetlen.

A Hétköznapi menyország filmet meg itt találod

Torda Kata művészetterapeuta és pszichodramatikus

Kép: Saját alkotás