Kata világa: Motivációim az alkotásra - Időnekem

Kata világa: Motivációim az alkotásra

Jó ha tudatosítjuk magunkban, hogy mi az a belső késztetés ami a kreatív embereket hatja, hogy mindig valami újat hozzanak létre. Még egyszerűbben, hogy miért is jó alkotni, hogy miért lenne érdemes ezt nektek is erősíteni magatokban.

Írtam már, hogy bár tudatosan 40 körül tettem részévé a mindennapjaimnak a kreativitást, mindig is jelen volt életemben gyermekkorom óta. A családomból is hozom, például a kedvenc nagymamám gyönyörűen vart, horgolt, kötött. Nem volt olyan dolog, amit ha kitaláltunk nem készített volna el számunkra, aztán persze végtelen büszkeséggel hordtuk. Norvégmintás pulóverei miatt volt, hogy megállítottak az utcán, hogy hol vettem.

A nagyapám aki állatorvos volt, hébe hóba lovakat rajzolt anatómiai pontossággal. Ez volt az egyik titkos képessége, amire úgy csodálkoztunk rá mi unokák mintha maga Leonardo készítette volna őket. A másik, hogy ha éppen úgy szottyant kedve, leülve a zongorához végtelen könnyedséggel sanzonokat játszott. Ma sem tudom, honnan tanulta őket. Szóval a kézügyességemet és, hogy kezeimmel valami értékeset hozhatok létre, ami nemcsak nekem jelent örömet a családomból hozom.

                    Egy kerámia munkám a “korai korszakomból”

 

Visszatérve, a motiváció szó jelentése: „mozgatni”, ami egy erős belső késztetésre utal, hogy valamit kitaláljunk és megalkossunk.
Számba vettem nektek, hogy mik is az én legfontosabb motivációim, amik arra sarkallnak, hogy újból és újból bele vessem magamat a kreativitásba.

1) MERT MÁR RÁKÉSZÜLNI IS IZGALMAS KIHÍVÁS: Az alkotás egy folyamat: születik egy ötlet, amit „látok magam előtt”, majd formálódik, alakul bennem és végül összeáll hozzá a gondolat, hogy miként tudom kézzel foghatóan megcsinálni. A rákészülés fázisa hihetetlenül izgalmas, a saját belső világommal dolgozom, amiben tudattalanul is benne van minden, amit eddigi életem során megéltem. Nagy szavaknak tűnek, de erre bárki képes, aki alkotásra adja a fejét.

2) MERT ALKOTNI JÓ: Nekem végtelen sok örömet okoz. A koncentrált figyelem közben kisimul a lelkem és minden világos és tiszta lesz, értelmet nyer az élet. Ezekből a pillanatokból aztán lehet merítkezni máskor is. Mindez független a kész eredmény minőségétől. Azt mondják, az alkotás élménye ugyan az, ha egy Van Gogh szerű kép készül, vagy ha egy pálcika figura.

3) MERT TOVÁBB LEHET ADNI: Szeretek adni, nincs ez másként az általam készített alkotásokkal sem. „Korai korszakomból”, ahogy viccesen hívom ifjú korom kreativkodásait szinte semmi sem maradt meg, mert mindet elajándékoztam. Ritka ha valaki csak önmagának hoz létre valamit, mert az önkifejezés mellett szükséges egy „befogadó” is, aki rácsodálkozik, aki megérti, aki használja. Szóval egy alkotás „tovább adható” sokféle formában és ez is jó.
Kreativitásra fel! Mikor, ha nem most?!

Torda Kata az Időnekem megálmodója

Torda Kata
az Időnekem megálmodója