Neked van példaképed? - Időnekem

Neked van példaképed?

Gondolkoztál már rajta, hogy jelen életedben neked milyen női példaképeid vannak, akik mint egy idea megtestesítenek valamit, ami felé törekedni szeretnél, amilyenné szeretnél válni?

Érdemes számba venni őket, akár épp most átgondolhatod, hogy kik a te női példaképeid, hogy mit üzennek neked, hogy mi az ami megragadott bennük: a kinézetük, a történetük, a személyiségük egy aspektusa, az életszemléletük vagy, hogy  valamiben valami újat, merészet alkottak?

Az Időnekem blogján minden héten bemutatunk nektek egy kreatív nőt, aki minket is motivál. Nos, a héten Frida Kahlo. következik., a fájdalom asszonya, akinek személyisége, élete és képei máig ható inspiráció sokaknak.

Frida színes fotón

Frida Kahlo színes fotón

Frida volt az első nő, aki megkapó őszinteséggel festette le érzéseit, ő volt az első festőnő, aki méltán lett híres úgyis, hogy nem használt férfi álnevet

Frida 1907. július 6-án született Mexikóban. Gyermekévei nagy szegénységben telt négy testvére között a fényképész apja második házasságában. A kis Frida 6 évesen gyermekbénulást kapott, és a fél lába eltorzult. Ennek köszönhető, hogy élete végéig csak hosszú, délnyugat-mexikói népviseletben mutatkozott és pózol minden fotón. Összeérő dús szemöldöke máig ható védjeggyé vált.

Jól tanult, olyannyira, hogy a szűkös anyagi keretek ellenére is úgy döntött a család, áldoz a lány taníttatására, aki orvos szeretett volna lenni. Elit középiskolába járt, ahol kimagasló eredményeket ért el, és közel került a politikához.

Azonban 18 éves korában egész életét meghatározó szerencsétlenség érte. A busz, amelyen utazott villamossal ütközött, megsérül a gerince és emiatt két évig elszigetelten élt. Ekkor kezdett festeni, amikor az unalom már teljesen kikezdte. Először magát festette le, később a hozzá látogatóba érkező rokonait, ismerőseit is.

Mikor jobban lett csatlakozott művészeti csoportokhoz, itt ismerte meg későbbi, szintén festő férjét, a nála 21 évvel idősebb Diego Rivera akivel egy életre szóló „se veled, se nélküled” kapcsolata kezdődött.

Elmondása szerint két tragédia volt az életében az egyik a balesete, a másik a férje Diego.

 

                                                                                 Egy kép róluk: Frida és Diego.

Frida idővel önálló keresettel rendelkezett, sikeres és híres festőnő lett, nem szorult Diegora, ennek ellenére férje mindig is Frida mentora és tanítója maradt, ő pedig megtestesítette a férfi számára a nőiességet, amiből folyton ihletet meríthetett.

És akkor ime Frida néhány képe. Azt festette amit megélt, az érzéseit, az élettörténeti élményeit, saját szimbólum rendszert felépítve.

Ebben a képben ott van a mindenség.

Nagyon sok önarcképet készített amik tükrözik éppen aktuális hangulatát.

Nagyon sok önarcképet készített amik tükrözik éppen aktuális hangulatát.

 

Ő a kedvenc tőle, a mexikói ősanya táplálja őt.

Ő a kedvenc tőle, a mexikói ősanya táplálja őt.

 

És akkor mutatnánk nektek néhány olyan képet inspirációnak, amik már nem Frida művei, hanem ő ihlette.

 

Nos valahogy így Diegoval, "se veled se nélküled" és persze szív és paletta.

Nos valahogy így Diegoval, “se veled se nélküled” és persze szív és paletta.

 

Frida hímezve és modern stílsuban.

Frida hímezve és modern stílusban.

 

Frida fotója újra gondolva

Frida fotója újra gondolva

 

Textilen, párnán.... Frida kertben címmel.

Textilen, párnán…. Frida kertben címmel.

 

Egy kedvenc róla

 

Na és őt nem kell magyarázni

Na és őt nem kell magyarázni