Nem baj… - Időnekem

Nem baj…

Sokan dédelgetik magukba azt az álmot, hogy egyszer csak elkezdenek alkotni. Néha még azt is látják lelki szemeik előtt, hogy mi lesz azon a képen, amit majd elkészítenek. De valahogy ezek az ábrándozások, nem fordulnak át tettbe, alkotásba. Itt az időnekem blogján én is folyamatosan arról írok, hogy mennyi jót hozna az életedbe, ha elindulnál ezen az úton. Az elindulás nem csupán idő kérdése, hanem személyes élettörténetedből fakad és attól állapotól, amibe jelenleg vagy.

De nem baj, hogy még nem indultál el, ne tekints teljesítmény orientáltan önmagad kibontakoztatására, mert el fog veszni a lényeg. Ne ródd fel ezt magadnak. Annyi mindennek kell megfelelnünk a mindennapokban, az alkotás számodra ne legyen ilyen.

Nem baj, ha úgy érzed, hogy jelenleg minden fontosabb mint az alkotás. Nem baj, hogy te itt tartasz, hogy nem ragadsz azonnal festéket, ecsetet. Biztos, vagyok abban, hogy ha eljön az idő, el fogsz indulni. Szinte közhely, hogy mindennek meg van a maga ideje.

És még az sem baj, ha tele vagy kétellyel az alkotással kapcsolatban, hogy neked ez nem fog menni, hogy nincs kézügyességed. Megértem, tekints szeretettel önmagadra ebben is. Mielőtt bármibe is belefognánk, mielőtt elindulnánk, mindannyiunkban vannak kételyek, ez teljesen természetes.

Egy dolgot ígérj csupán meg, hogy nem hagyod elhalványulni magadban azt az álmot, hogy alkotni fogsz. Illetve akár ma is ránézhetsz egy egyszerű gyakorlattal, hogy hogyan vagy te az alkotással, mint önmagad kibontakoztatásával.

Tollra és papírra lesz szükséged. Első lépésben rajzolj fel egy kört, majd húzz be úgy négy átmérőt, hogy ezáltal nyolc – körülbelül egyenlő nagyságú – egységre osztod azt. Ezután második lépésként nevezd el az egyes körcikkeket aszerint, milyen erőforrásokból táplálkozol nap mint nap, majd azt is jelöld meg, milyen mértékben éled ezeket. Ha például rendszeresen olvasol, mert olyankor ki tudsz szakadni a hétköznapi feladatokból, akkor azt az egységet színezd be egészen. Ha szeretsz festeni, de ezzel a számodra feltöltődést adó elfoglaltsággal nem töltetsz annyi időt, amennyit szeretnél, csak a harmadáig színezd be. Ezáltal kirajzolódik erőforrásaid leltára, amelyből hasznos tanulságokat vonhatsz majd le.

A szabad alkotás válhat számodra erőforrássá, ha belefogsz, mint aktív pihenés és sokkal többet fogsz kapni általa, mint azt reméled. A cél nem az, hogy valamilyen művészi produktumot hozzál létre hanem, hogy kifejezd mindazt, ami a lelkedben lakozik : érzéseidet, gondolataidat, hangulataidat képekben. Nincs szükséged hozzá tehetségre, kézügyességre, különleges képességekre sem, csupán belső motivációra és bátorságra, hogy belefogsz, mert a célok adják az erőt. A szabad alkotás váljon olyan szegmensévé a mindennapjaidnak, amikor semmilyen mércének nem kell megfelelned és, így örömforrássá fog válhat számodra idővel.

Torda Kata művészetterapeuta és pszichodramatikus

Kép: saját alkotás