Női életmesék - Időnekem

Női életmesék

Ha kreativitásról van szó sokan úgy gondolják, hogy belőlük az bizony hiányzik. Pedig ha átgondoljuk a családok női ágait, sorra derül ki, hogy a felmenők közül, ki mindenki hímzett, vart, kötött, vagy akár milyen elfeledett, nem használt képességei voltak valamelyik művészeti ágban. Anno minden nő kreatív volt, föl sem merült, hogy ki az, ki nem. A mindennapokban, különböző használati tárgyak előállítása és díszítése a nő tevékenység részei voltak, sőt identitási formáló szerepük is volt, vidéken például a kelengyéjét mindenki maga készítette. Ma már, amikor nem a családok állítják elő a használati tárgyaikat, hanem boltban vásároljuk, magunk dönthetjük el szabadon, hogy hobbyként elkezdünk varrni, hímezni, kötni, vagy akár szőni.

Mint ahogy abban is, hogy milyen női mintákkal azonosulunk, ma sokkal szabadabbak vagyunk. Viszont érdemes átgondolni ezeken kreatív tevékenységeken keresztül, hogy ki mit hoz a családjának női ágáról, mert így nem csupán egy kreatív tevékenységet fogsz megtanulni, hanem tovább viszel valamit, ami jelen volt a családodban, tovább szőve az előző generációk női történeteit egy új formát adva nekik. Azonosulni tehát a női mintákkal kreatív tevékenységeken keresztül is lehet. Ha tudatosítjuk magunkban családunk történeteit ebből a szempontból és beleszőjük a saját életmesénkbe, ami valahol kezdődött és tart valahova, annak csak pozitív hozadéka lehet az életünkre.

Hogyan bontsd ki magad számára ezt a kreatív vonalat? Fordítsd meg. Elsőként gondold át, hogy melyik az tevékenység amelyik leginkább vonz. Biztos vagyok benne, hogy a sorokat olvasva rögtön eszedbe jut valami. Lenyűgöznek a hímzések mintái, apró öltései? Olyan jó lenne egyszer magad elkészíteni egy ruhádat, táskádat, pont olyat, amire mindig is vágytál? Szereted a horgolt csipke terítőket pedig nem is divat mostanság? Régóta meg szeretnél tanulni szőni, csak nem tudod, miként fogj bele? Indulj el abból, hogy mire vágysz, majd nézd meg, hogy az adott tevékenység miként gyökerezik női ágról a családod történetéből.

Minden vágyad, ha nem is tudatosul benned, korábbi téged ért hatásokból fakad. Hogy saját életmesédbe ezeket a kreatív tevékenységeket már új formába emeled be, ahhoz az is kell, hogy abból indulj ki, hogy te mire vágysz, hogy ne csupán azért kezdj el mondjuk kötni, mert a családban valaki szintén kötött. Ezért is írtam, hogy fordítva közelítsd meg a témát. Te mire vágysz és az honnan ered. Majd meglátod, amit el kezdesz „kutakodni” a vágyaid után, ki fog derülni, hogy mennyi szálon kötődik a gyökereidhez.

Jómagam is új formát adtam a saját életmesémben szabadon a textilek iránti szeretetemnek, ami fiatal korom óta meg van. Mindig is érdekel, hogy miként lehet őket megmunkálni kézzel megfestve, hímezve, hogy mi mindent lehet teremteni belőlük. Viszont, hogy mennyi szálon kötődik ez a vágyam a női generációk tevékenységeihez a családomban, az akkor tudatosult igazán bennem, amikor valóban el kezdtem foglalatoskodni textillel.

Összegyűjtöttem nektek néhány inspirációt, főleg hímzésekhez kapcsolódóan, hogy ha magatok is újra szeretnétek gondolni, hogy saját életmesétekben miként szeretnétek tovább vinni családotok korábbi generációinak kreatív tevékenységeit.

 

Számomra legyűgözőek, ha szinte festenek hímzett öltésekkel

(autora desconeguda)

 

Itt egy város részletett hímznek meg….nem mesés?

(Charles Henry)

 

Kézzel festett textil belehímezve

(Sabatina Leccra’s)

 

 

 Ilyet mutattam már korábban is nektek, amikor egy fotóba hímznek bele. Látszólag nem passzolnak össze és mégis nagyon izgalmas szerintem a végeredmény.

                                                                                                 (Maria Aparicio)

 

Milyen kreatív tevékenyéget hozunk gyermekkorból, amit új formában a saját életmesénkben vszinünk tovább…..Ugye erről szólt a bolgnejegyzés, ime egy kép hozzá…

 

 

Régi családi fotó újrahímezve

 

 

Számomra az egészen egyszerű ismétlődő öltések a legszebbek egy izgalmas felületet létrehozva. Mindez már nagyon más, nagyon újragondolt, mint mondjuk egy népi hímzés motívum rendszere.

                                                                                              (Belinda Marchall)

 

    Ezt a mintát egy hímző keretben egy novemberi workshopra készíttettem. Az anyag meg van festve, majd belehímeztem. A “Festői öltések” workshop után 7 főből négyen el kezdtek otthon is hímzni, ami nagy öröm volt.