Picasso árnyékában - Időnekem

Picasso árnyékában

Francoise Gilot az önfejű joghallgató volt az egyetlen azok között a nők között, akik múzsájuk voltak Picasonak és, aki jószántából hagyta ott a művészt és még csak bele sem örült a dologba. Picasso életében 7 nő váltotta egymást és szinte mindegyik megalázott helyzetben volt mint nő, annak ellenére, hogy mindegyik megihlette Picassót és egy korszak kapcsolódik a nevükhöz. A rossz nyelvek szerint, a művészt úgy találta föl a kubizmust, hogy a múzsáit elcsúfította a vásznon, hogy bántsa őket. Persze ez egy nagyon leegyszerűsített magyarázat, mégis Picasso saját maga mondta, hogy számára két nő létezik: az istennő és a lábtörlő. Ha a 7 nő életét nézzük, inkább az utóbbi szerepében voltak.
Francoise Gilot és a művész között 40 év korkülönbség volt. Francois a festőért és a festészetért adta fel az egyetemet, és két gyereket szült szerelmének, Claude-ot és Palomát. Kivülről úgy tűnt, békésen élték az áltagos milliárdos családok életét a Cote d’Azure-on. Belül azonban valószínűleg nem volt minden problémamentes, mert Francoise egyszer csak kicuccolt. Később férjhez ment egy amerikai tudóshoz, és mind a mai napig békében festeget.
Nem túlzás, ha azt mondom, hogy egy ilyen tehetséges és ismert művész mellett önálló személyiség maradni, aki saját jogon alkot és aki ki tud lépni Picasso árnyékából, az mindenképpen figyelemre méltó. Francoise Gilotnak ez sikerült ma is alkot, még Budapesten is volt kiállítása. Így őt mindenképpen be akartam mutatni: a nők, akik alkotnak sorozatban.

Néhány alkotás Francoise Gilot-tól:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torda Kata művészetterapeuta és pszichodramatikus