Színezd át a szürke hétköznapokat - Időnekem

Színezd át a szürke hétköznapokat

Számorma a legnagyobb öröm az alkotás, a sokak által szürkének nevezett hétköznapokban. Ezek olyan örömteli pillanatok, amikor megszűnik körülöttem a világ, szárnyalok, minden lecsendesedik bennem, elmélyülök abban, amit éppen alkotok. A figyelmem elterelődik önmagamról, csak az alkotásra, a jelen pillanatra fókuszálok. Megszűnik a rágódás a múlton, vagy jövővel kapcsolatban. Hiszem, hogy az ember akkor érzi magát boldognak, ha része a mindennapjainak egy olyan tevékenység, amibe teljesen belefeledkezhet. Ez nem valami luxus, bárki képes rá. Ezeket a pillanatokat nevezzük flownak. Az áramlás azt is jelenti, hogy egy alkotós tevékenység olyan lendületet is tud adni, ami életünk más területére is kihat.

Sokan keresik annak a módját, hogy miként csempészhetnének örömteli pillanatokat a mindennapokba. Amik megadják nekik ezeket az érzéseket, ezt az állapotot. A sok „nem működik” után, most itt az idő, hogy kipróbálj egy „működő” dolgot.
Nem véletlenül írtam, hogy az alkotás örömforrás számomra, ami kihat a mindennapjaim más területére is. Mert nem csupán egy tevékenység amit a szabad időmbe űzök. Már a rákészülés is öröm számomra. Mielőtt megszületne bennem egy kép, már fejben elkezdem festeni, és folyamatosan keresem az inspirációkat hozzá. Igen forrás, hisz megannyi örömet ad számomra.

Ha úgy tekintesz az alkotásra mint egy luxusra, ami csak felesleges idődben csinálsz, akkor sosem fogsz elkezdeni alkotni. Sokakban azonban már megfogalmazódtak olyan vágyak, amik jó alap az alkotáshoz. „Bárcsak tudnék festeni, olyan jó lenne kipróbálni magam benne”. Nosza rajta, miért is próbálnád ki magad benne?

Torda Kata művészetterapeuta és pszichodramatikus

Kép: Jane Davies