Te miért nem alkotsz?

Te is szeretnél alkotni? Te is rácsodálkozol mások munkájára, csodálod őket, talán még irigykedsz is egy kicsit? Számodra is ismerős a föl-föl bukkanó alkotó kedv, te is érzel késztetést, hogy létrehoz valamit a kezeid által? Mindez ismerős lehet számodra, de valahogy mégsem fogsz bele. Szerintem mindenki maga érzi, hogy mi akadályozza, hogy alkotásba fogjon.

Talán tele vagy kétségekkel, hogy te ehhez kevés vagy. Az alkotás tükör, a lélekről szól, megmutatja miként vagy te önmagaddal. Ha megbarátkoztál a saját történeteddel, ha meg tudod ölelni saját magadat elfogadóan, akkor biztos, hogy a saját alkotásaidat is szeretni fogod. Szeretni, örülni, elfogadni, mert minden alkotásod a tied, hozzád tartozik, a lelked egy része és megmutat belőled valamit. Talán valami újat, amit eddig nem is tudtál.

Néhány akadály, amit mint egy tükör megmutat az alkotás: 

1)Mi magunk vagyunk a legnagyobb kritikusai önmagunknak. Osztályozunk magunkat mint az iskolában: hogy egy tulipának mégsem így kéne kinéznie, mint ahogy megalkottuk. Pedig a cél nem művészi értékű alkotás létrehozása. Hanem hogy becsempészünk a mindennapjainkba egy olyan tevékenységet, ami föltölt. Enged el a tökéleteségre való törekvést. Alkoss szabadon és gondold át, hogy a te önmagaddal való kritikus lelked, honnan gyökerezik.

2)Ahogy látom, a legnagyobb látszólagos akadály, amit mindig felvetődik, ha alkotásról van szó az idő. Igen az idő valóban kevés, a nap 24 órából áll. Én sem tudok többet adni neked. Olyan gyakran elhagzik az a kifogás, hogy „kinek van erre ideje, hogy festegessen, fotózgasson, stb.” Ilyenkor olyan szívesen visszakérdeznék? Hol vagy te a saját történetedben. Nem lehet, hogy minden fontosabb, mint te. Ki írja a történetedet te, vagy mások elvárásai?

3)Mielőtt festéket, ecsetet, ragadnál, hogy alkoss, előtte kezdj el inspirálódni. Egyrészt járj emelt fejjel. Egy nap folyamán annyi pozitív hatás ér minket, ami mellett egyszerűen elmegyünk. Pedig a téma az utcán hever, ahogy szokták mondani. Valójában minden inspiráló lehet, ami megragadja a fantáziádat. Csodálkozz rájuk és meríts belőlük örömet, ami jó muníció lesz az alkotáshoz.

Torda Kata pszichodramatikus és művészetterapeuta