Tökéletes élmény - Időnekem

Tökéletes élmény

“Fölépíteni
és belakni magamat
napmintnapmintnap.”
(Fodor Ákos)
Szeretem ezt a rövid kis verset. Számomra minden benne van, amit milló oldalnyi pszichológiai könyvben megírni próbáltak. Bizony, a mindennapjaink minőségét az adja, hogy képesek vagyunk-e folyamatosan újra teremteni a belső egyensúlyunkat, harmóniánkat, boldogságunkat.

Mindannyian vágyunk a boldogságra. nincs új a nap alatt, nem vagyunk vele egyedül. Az emberiség történtében, már a görög filozófusoktól kezdve, bölcsek, királyok, szerzetesek, tudósok kutatták, hogy mikén lehetnénk boldogabbak. És miközben ma már, a modern ember számos tudásnak van birtokában mindezzel kapcsolatban, nem mondhatjuk, hogy boldogabb lenne, mint korábban élt ősei. Sok okosság gyűlt össze a témával kapcsolatban főleg az elmúlt 50 évben, de még sincs egy általánosan felhasználható recept, vagy technika rá, hogy miként lehetnénk boldogabbak. Valójában mindenkinek, a saját magának kell a boldogsága nyomába eredni, nekünk magunknak kell fölépíteni magunkban minden egyes nap, ahogy a legelején idézett versben is van.

Csíkszentmihályi Mihály „Az öröm művészete” című könyvében külön fejezetet szentel annak, hogy a mindennapi tevékenységeink minként határozzák meg az életminőségünket, hogy miként érhetjük el, hogy ne emésszenek fel a szürke hétköznapok, hogy ne emésztődjön fel lelki energiáink nagy része. Illetve a boldogság keresésünket úgy határozza meg, mint a „tökéletes élmény” elérésének módját.

Hogy tökéletes pillanatokban legyen részünk két dolog szükséges. Át kell hangolnunk a mindennapjainkat arra, hogy képesek legyünk megélni a pillanatokat és találjunk kihívást a tevékenységeinkben. Tökéletes pillanat akkor jön létre, amikor teljesen elmerülünk abban a tevékenységben, amit éppen végzünk, teljes figyelmünket a cselekvésre összpontosítjuk, együtt „áramlunk” magával a folyamattal. Innen származik, a már sokak által ismeret flow fogalma, ami áramlást jelent.

Az Időnekem blog minden egyes posztjával, írásával, képével az a célom, hogy alkotások által csempésszünk be „tökéletes pillanatokat” a mindennapokban. Amihez, a fent írtakkal összhangban egyetlen dolog szükséges, hogy elmerüljünk benne.

A végén engedjetek meg egy személy élményt. Bár jómagam sokféle formában alkotok, nyáron teljesen lázba hozott a napi festés (daily painting) mozgalom ötlete. Én júliusban kezdtem el, ha nem is naponta, de kétnaponta festegetni egy kreatív naplóba hajnalonként. Nem csupán azért, mert vágyom egy saját képi világ megteremtésére, hanem mert azokban a pillanatokban, amikor festegetek, megszűnik az idő, kisimulnak és kitisztulnak a gondolataim. Számomra ez egy tökéletes élmény, egy áramlat, a boldogság maga.

Amit nagyon szeretnék, hogy megőrizzetek magatokban ebből a gondolatsorból, hogy nincs igazából általános, mindenki számára működő recept, vagy praktika, hogy a saját egyensúlyát megteremtse a mindennapokban. Mindenkinek magának kell áthangolnia a hozzáállását, hogy képes legyen jól megélni az élet adta lehetőségeket és ebben a boldogság keresésben az alkotás eszközzé válhat számunkra.