Virus kontra szabadság - Időnekem

Virus kontra szabadság

Bárkit kérdezek, mindenki azt mondja, hogy ebben az évben senkinek sem volt könnyű. Ez a mikroszkópikus méretű vírus felforgatta az életünket és még korán sincs vége. Egy azonban biztos, hogy megküzdjünk vele, nagy fokú rugalmasságra van szükségünk.
Viktor Frankl osztrák neurológus népszerű gondolata, hogyha nincs lehetőségünk a külső körülményeket, a minket körbevevő eseményeket befolyásolni, a belső világunkat kell módosítani. Bármikor dönthetünk úgy, hogy az eseményeket másként értelmezzük. Belső világunkat még a nehezebb körülmények között is uralhatjuk és körülöttünk zajló helyzet jelentését szabadon megválaszthatjuk.

Bármilyen helyzetben is vagyunk, bármit is tesz velünk a sors, a szabadságunkat soha semmi és senki nem veheti el. Rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a helyzetből és azt hogyan értékeljük, abból milyen következtetéseket vonunk le. Ez a belső szabadságot mindannyian  birtokoljuk.

Ez a belő szabadság, olyan nagyon fontos nekem, hogy módomban áll még egy ilyen nehéz helyzetben is arra fókuszálni, ami egyensúlyban tart, ami nem megszünteti a körülöttem történteket, de megadja számomra a saját olvasat szabadságát. Mindez persze összefügg számomra a saját belső világom alkotásban való kifejezésével is.

Mostanában sokat alkotok és erről lesz is egy másik blogbejegyzés.Most csak egy gyakorlat számotokra, ami segít átgondolni és pozitív olvasatot adni erre az időszakra. Gyűtsd össze mi volt jó az elmúlt hónapokban. Kezd úgy a mondatokat: JÓ VOLT AZ, HOGY…

Felhasznált irodalom: Sonja Lyubomirsky / Boldogság mítoszok

Torda Kata pszihodramatikus és művészetterapeuta